Olet hullu - gaslighting parisuhteessa

28.04.2024

Gaslighting on manipuloiva taktiikka, jossa henkilö saadakseen vallan ja kontrollin toisessa yksilössä kylvää epävarmuuden siemeniä toisen ihmisen mieleen. Itsensä epäily ja jatkuva kyseenalaistaminen saavat yksilön hitaasti kyseenalaistamaan todellisuuttaan.

Sinua voi kiinnostaa lukea mitä gaslighting on, täältä.

Gaslightingistä ei ole oikein hyvää suomenkielistä sanaa joka kuvaisi ilmiötä hyvin.Koen, että sana kaasuvalotus on hieman hassu termi tämän hankalan manipuloinnin muodon ilmaisemiseksi.. Itse ajattelen, että sumutus sanana lienee lähimpänä tätä ilmiötä. Käytän tässä blogissa sanaa sumutus vastaamaan sanaa gaslighting-termiä lukemisen helpottamiseksi. 

Sumutusta voi tapahtua kenelle tahansa. Pahoinpitelijät aloittavat sumutuksen hitaasti. Kun tätä tehdään hitaasti henkilö joka on kohteena, ei huomaa tätä niin helposti. Ja alkaa vähitellen hyväksymään asioita joita hän kokee tällaisessa suhteessa.

Sumuttaja kiistää huolenaiheet kerta toisensa jälkeen siihen pisteeseen, että uhri ei tunnista mitä on todella tapahtunut.10 merkkiä sumuttamisesta (gaslighting)


1. Törkeät valheet

Tiedät, että henkilö valehtelee, usein ja helposti. Valehtija kertoo, ettei tunnista tätä käytöksessään. Alat epäillä itseäsi, kyseenalaistat kaiken ja tulet epävarmaksi jopa ihan yksinkertaisista asioista.

Sumuttaja valehtelee sinulle, että ei ole käynyt kaupassa vaan sinä olet käynyt ja pikku hiljaa alat miettiä omaa mielenterveyttäsi, sitä mikä on oikeasti totta ja mikä ei ole totta.

2. Kiellot, ei en ole koskaan sanonut noin.

Tiedät mitä hän sanoi. Hän kieltää sanoneensa sitä koskaan. Hän pyytää sinua todistamaan, että on sanonut niin.

Alat kyseenalaistaa muistiasi. Ehkä hän on oikeassa, hän ei ole koskaan sanonutniin. Yhä useammin kyseenalaistat todellisuutesi ja hyväksyt hänen todellisuuden.

3. Hän käyttää sitä mitä rakastat sinua vastaan

Tämä on sumuttjan käyttämä manipuloiva taktiikka, joka saa henkilön kyseenalaistamaan itseään ja lähellä olevia asioita.

Esimerkiksi jos sinä rakastat työtäsi, hän löytää siitä isoja ongelmia, sellaisia jotka johtavat siihen, että alat miettiä työsi miellekkyyttä. Jos teillä on lapsia, hän saa lapset ja sinut uskomaan, ettei heidän olisi pitänyt saada lapsia, koska olet huono vanhempi.

Sinua voi kiinnostaa lukea miten gaslighting vaikuttaa perheessä ja mitä lapsi siitä omaksuu, täältä.


4. Itsetuntosi menettäminen

Sumutus jatkuu järjestelmällisesti ja jatkuvasti pitkän ajan. Uhrista tulee ajan myötä erilainen henkilö. Itseluottamus katoaa ja uhrista tulee entisen itsensä varjo. Uhrin todellisuudesta ja olemuksesta tulee hyväksikäyttäjän oma.

5. Sanat vs. teot

Sumuttaja puhuu ja puhuu vakuuttaakseen henkilön huolenpidostaan sinua kohtaan. Heidän tekonsa eivät kuitenkaan heijasta sanoja.

6. Rakkaus ja imartelu

Sumuttaja haukkuu ja mollaa sinua yhtenä hetkenä ja seuraavana hetkenä hän on hyvin rakastava, imartelee ja ihailee sinua ja sama toistuu taas hetken päästä. Koskaan, et voi tarkalleen tietää mikä aiheuttaa tämän negatiivisen käyttäytymisen laukeamisen.

Kierre aiheuttaa sen, että alat uskoa olevasi huono, hankala ihminen. Koska sumuttaja on välillä ylistävä ja ihana, ei hän voi olla oikeasti huono kumppani.

7. Hämmennys

Sumuttaja synnyttää jatkuvaa ja johdonmukaista hämmennystä, mikä saa uhrin epätoivoiseksi selvyyden saamiseksi. Kun henkilö etsii selkeyttä hyväksikäyttäjältä, kierre jatkuu ja hyväksikäyttäjän voima kasvaa.

8. Projisointi

Sumuttaja heijastaa hänen tekonsa uhrilleen. Esimerkiksi, jos on pettänyt parisuhteessa, hän syyttää kumppaniaan pettäjäksi. Tämä johtaa siihen, että on jatkuvasti puolustettava itseään asioista, joita ei ole tehnyt.


9. "Olet hullu"

Sumuttaja tietää, että kyseenalaistat jo järkeäsi . He tietävät myös, että uhri etsii selvyyttä. Siksi, kun he kutsuvat uhriaan hulluksi ja hän uskoo sen. Sumuttaja kertoo myös muille ihmisille, että uhri on hullu tai vihainen. Näin ollen, jos uhri koskaan lähestyy näitä ihmisiä saadakseen apua, häntä ei todennäköisesti uskota.

10. Kaikki muut ovat valehtelijoita

Sumuttaja voi kertoa henkilölle, että kaikki muut vastustavat häntä ja että kaikki valehtelevat. Tällainen toiminta hämärtää entisestään uhrin todellisuudentajua ja lisää hänen riippuvuuttaan sumuttajasta.

Tunnistatko jonkun tai useamman näistä kymmenestä tavasta sumuttaa. Gaslighting, tässä kirjoituksessa sumutus, on monimuotoinen hankalasti tunnistettavissa oleva manipulaation muoto. 

Kun tätä on ollut riittävän pitkään parisuhteessa tuottaa se sen, että uhrin itsetunto on laskenut ja pahimmallan kokemukseen siitä, että hänelle parasta on jatkaa tässä parisuhteessa, koska kukaan muu ei voi välittää hänestä. Manipuloivasta parisuhteesta on useasti tosi hankala myös lähteä. Tärkeää on muistaa, että apua on saatavilla.  

 Sumuttajien tapa toimia vaikuttaa hänen muissakin suhteissa. Tällaista toimintaa voit tunnistaa ystävyyssuhteissa sekä työpaikalla, useasti nämä eivät näyttäydy näissä suhteissa niin vahvoina kuin romanttisissa suhteissa.

Jos koet tämä kirjoituksen tuottavan sinulle jotakin lisäarvoa niin muista jakaa tämä myös toisille.