Usein kysytyt kysymykset

Miten pääsen terapiaan ? 

Kaikkiin tarjoamiin terapiamuotoihin pääset hoitoon suhteellisen nopeasti ja ilman lääkärin tai psykiatrin lähetettä. Voit varata ensimmäisen ajan sähköisestä ajanvarauskalenteristani. Voit myös laittaa sähköpostia  niin voimme sopia ensimmäisen ajan. 

Voit myös soittaa minulle, mikäli olen asiakastyössä en pysty vastaamaan, mutta soitan takaisin mahdollisimman piena. Ensimmäisellä ajalla yhdessä mietimme, mikä seuraava askel soveltuu juuri sinulle. 

Voit varata ajan alla olevan painikkeen kautta.


Mitä tarkoittaa, että joihinkin terapioihin saa Kelan tukea? Saako sitä yhdestä käynnistä ? 

Kela tukee terapiaa, joka on pitempi aikaista ja sen vuoksi Kelan tukemaan terapiaan on kriteereinä, että tukea hakevan henkilön työ tai opiskelukyky on heikentynyt.  Saadaksenne Kelan tukea pitää  henkilön käydä psykiatrilla, ja olla häneen hoitosuhteessa 3 kk.  Pari- tai perheterapiaa hakiessa, riittää kun joku perheenjäsenistä käy psykiatrilla, päätös kirjoitetaan hänen nimiinsä. Psykiatri kirjoittaa lausunnon tämän 3 kk hoitosuhteen lopulla.  

Tässä vaiheessa on hyvä on terapeutti nimettynä, jonka hoidossa haluatte terapiaa jatkaa. Tämän jälkeen laitatte hakemuksenne Kelaan. Kela käsittelee asiaa noin 6 viikkoa.

 Eli ennenkuin saatte Kelan päätöksen on kulunut 4,5 kk. Mutta koko tämän ajan olette tietenkin voineet käydä terapiassa. Kela maksaa takautuvasti siitä päivästä lähtien kun hakemus on saapunut Kelaan, mikäli tuki myönnetään. Mahdollisuus Kelan tukeen on pariterapiassa sekä perheterapiassa. 


En haluaisi hakea Kelan tukea, voinko tulla silti terapiaan ? 

Toki, silloin kaikki terapian kustannukset ovat sinun itsesi maksettavia. Mieti, mitkä sinun taloudelliset mahdollisuudet ovat ja sen mukaan voimme suunnitella terapiakäyntien tiheyden.

Voit myös selvitää onko sinulla mahdollisuus esim vakuutuksen maksamaan lyhytterapiaan tai HUS palveluseteliin tms. 

 Huomaathan myös sen, että harvatahtinen terapia ei etene nopeasti, vaan voi ajallisesti viedä pitkäänkin. Tämä useasti tuottaa ajatuksen, että mikään ei muutu tai etene. 


Mitä on perheterapia ? 

Lue lisää tästä blogikirjoituksestani. Huomaathan, että esim kaikissa tapaamisissa ei tarvitse kaikkien olla läsnä vaan kokoonpanot voidaan suunnitella teidän tarpeen mukaisesti. Ja tähän on mahdollista saada Kelan tukea. 


Me riidellään ihan hirveästi ja en tiedä mitä tehdä. 

Teitä voi auttaa jompi kumpi pari-tai perheterapia. Molempiin on mahdollista saada Kelan tukea. Useasti kun parisuhteessa on jatkuvaa riitelyä tarvitaan ensiksi rauhaa parisuhteeseen, jotta voidaan päästä riitelyn takana oleveiin asioihin ja tämä prosessi vie aikaa saavuttaakseen pysyvän muutoksen. 

Joskus voi löytyä täsmäapu muutamalla käyntikerralla. Pysyvään muutokseen tarvitaan yleensä aikaa ja muutoksen vahvistusta. 


Minua pelottaa, että ne sun kirjaukset menevät nettiin. 

Minä teen kirjaukset paperille ja ne paperit säilötään turvalliseen paikkaan. Joten kun en tee kirjauksia sähköiseen järjestelmään, ei ne voi sieltä myöskään mihinkään vuotaa. Se asian suhteen voitte olla aivan turvassa. Sama koskee myös netin välityksellä annettavasta terapiasta, käytössä on turvalliset yhteydet. Netin välityksellä tehtävä terapia on yhtä vaikuttavaa kuin mitä paikan päällä tapaamisessa tehty.