UKK

Usein kysytyt kysymykset 

Miten pääsen terapiaan ? 

Kaikkiin tarjoamiin terapiamuotoihin pääset hoitoon suhteellisen nopeasti ja ilman lääkärin tai psykiatrin lähetettä. Riittää kun laitat sähköpostia tai soitat minulle, niin voimme sopia ensimmäisen ajan ja pääsemme prosessissa eteenpäin. 

Mitä tarkoittaa, että joihinkin terapioihin saa Kelan tukea? Saako sitä yhdestä käynnistä ? 

Kela tukee terapiaa, joka on pitempi aikaista ja sen vuoksi Kelan tukemaan terapiaan on kriteereinä, että tukea hakevan henkilön työ tai opiskelukyky on heikentynyt.  Saadaksenne Kelan tukea pitää yhden henkilön käydä psykiatrilla, ja olla häneen hoitosuhteessa 3 kk. Jonka jälkeen psykiatri kirjoittaa lausunnon. Tässä vaiheessa on hyvä on terapeutti nimettynä, jonka hoidossa haluatte terapiaa jatkaa. Tämän jälkeen laitatte hakemuksenne Kelaan. Kela käsittelee asiaa noin 6 viikkoa. Eli ennenkuin saatte Kelan päätöksen on kulunut 4,5 kk. Mutta koko tämän ajan olette tietenkin voineet käydä terapiassa. Kela maksaa takautuvasti siitä päivästä lähtien kun hakemus on saapunut Kelaan, mikäli tuki myönnetään. Mahdollisuus Kelan tukeen on pariterapiassa sekä perheterapiassa. 

En haluaisi hakea Kelan tukea, voinko tulla silti terapiaan ? 

Toki, silloin kaikki terapian kustannukset ovat sinun itsesi maksettavia. Mieti, mitkä sinun taloudelliset mahdollisuudet ovat ja sen mukaan voimme suunnitella terapiakäyntien tiheyden. Huomaathan myös sen, että harvatahtinen terapia ei etene nopeasti, vaan voi ajallisesti viedä pitkäänkin. 

Mitä on perheterapia ? 

Lue lisää tästä blogikirjoituksestani. Huomaathan, että esim kaikissa tapaamisissa ei tarvitse kaikkien olla läsnä vaan kokoonpanot voidaan suunnitella teidän tarpeen mukaisesti. Ja tähän on mahdollista saada Kelan tukea. 

Me riidellään ihan hirveästi ja en tiedä mitä tehdä. 

Teitä voi auttaa jompi kumpi pari-tai perheterapia. Molempiin on mahdollista saada Kelan tukea. Useasti nämä prosessit kestävät jonkin aikaa, joskus voidaan löytää täsmäapu muutamalla käyntikerralla.  Pari-ja perheterapiassa on mahdollisuus myös ns lyhytterapiaan, jonka kesto on 20 käyntikertaa. Siinä fokus on parisuhteen vuorovaikutuksessa ja siinä tavoitteena on vakauttaa ja oppi uusia tunnetaitoja. 

Minua pelottaa, että ne sun kirjaukset menevät nettiin. 

Minä teen kirjaukset paperille ja ne paperit säilötään turvalliseen paikkaan. Joten kun en tee kirjauksia sähköiseen järjestelmään, ei ne voi sieltä myöskään mihinkään vuotaa. Se asian suhteen voitte olla aivan turvassa. Sama koskee myös netin välityksellä annettavasta terapiasta, käytössä on turvalliset yhteydet. Netin välityksellä tehtävä terapia on yhtä vaikuttavaa kuin mitä tapaamisessa tehty ja tietenkin Convid-19 turvallinen.