Sinun ei pitäisi tuntea noin - gaslighting perheessä

21.04.2024

 Mitä kasvuperheessä tapahtunut gaslighting voi olla ja mitä se aiheuttaa kasvavalle lapselle? Käyn tässä blogikirjoituksessani lävitse neljä erilaista tapaa jolla gaslighting voi näyttäytyä perhessä. Mitä lapsi oppii näistä tavoista omasta itsestään ja muista sekä miten se vaikuttaa nykyiseen elämään ja parisuhteeseen.

Gaslighting on yleensä romanttisissa suhteissa käytetty manipulointitekniikka, joka saa ihmisen epäilemään omaa kokemustaan, tunteitaan sekä todellisuuttaan. 

 Lapsuuden perheessä tapahtuva gaslighting tuottaa lapsen mieleen paljon haastavia dynamiikoita, jotka on hyvä tiedostaa mistä ne johtuvat. Aikuisena voit muuttaa näitä ajatuksia ja oletuksia joihin olet mahdollisesti kasvanut lapsuudessasi. Helpommin muutos mahdolistuu kun tiedostat mistä nämä asiat johtuvat. 

Mitä gaslighting on ?


"Et voi tuntea noin ! "

"Olet niin dramaattinen."

"Sitä ei koskaan edes tapahtunut."

"Olet liian tunteellinen."

Oletko kuullut noita lausahduksia kasvuperheessäsi ? Mikäli näin on, olet saattanut kasvaa perheessä jossa on ollut gaslihting ilmiö.

Gaslightingia on myös muissa muodoissa. Se voi olla ilmeistä tai hienovaraista, ja jollakin tavalla hienovaraiset muodot ovat haitallisimpia, koska niitä ei yhdistetä manipulaatioon.

Termi (kaasuvalo) gaslighting on peräisin vuoden 1944 elokuvasta Gaslight . "Gaslighting" käytetään nykyään laajasti kuvaamaan henkilöä, joka kohtelee toista tällä tavalla, yleensä romanttisissa suhteissa . Se tarkoittaa, että joku saa tarkoituksellisesti epäilemään tunteita, mitä on tapahtunut ja omia kokemuksiasi.

Äärimmäisyydessään gaslighting voi heikentää ihmisen otetta todellisuudesta. Lievissä muodoissa se voi heikentää heidän luottamustaan itseensä ja omaan kokemukseensa.Gaslighting perheessä


On hämmentävää saada vanhemmiltasi viestejä, jotka ovat ristiriidassa todellisuutesi kanssa lapsuudenkodissasi . Kun kaksi asiaa ei voi olla totta samaan aikaan, varsinkin jos omat vanhempasi antavat sinulle väärää tietoa, on luonnollista, että kyseenalaistat itseäsi ja uskot, että "minussa täytyy olla jotain vialla".

Kun uskot, että sinussa on jotain vialla, on vaikeaa huomata ja ymmärtää, kuinka gaslighting toimii perheessäsi. Olellasi uhri, sinut opetetaan uskomaan, että mikään mihin uskot, ei ole todellista eikä mihinkään voi luottaa, etenkään itseesi.

Neljä erilaista gaslighting tyyppiä perheessä


1. Ristiriitaisen viestinnän -perhe


Ristiriitaisia viestejä lähettävät vanhemmat asettavat lapsensa "kaksoissidokseen". Vastaatpa miten tahansa, vanhempasi ovat tyytymätömiä tai sinua rangaistaan. Tämä asettaa sinut jatkuvasti tilanteeseen, jossa koet häviäväsi. 

Vanhempasi sanovat ymmärtävänsä, mutta käyttävät kriittistä tai halventavaa ääntä, tai ehkä vanhempasi sanoo rakastavansa sinua, mutta heidän kehonkielensä sanoo muuta.

Kun sinua rakastetaan ja hylätään samassa hengenvedossa mikään ei enään tunnu todelliselta.

Viesti jonka opit on, että:   "Et voi luottaa itseesi tai muihin."

Vaikutus aikuisuuteen:  

On vaikeaa luottaa muihin ihmisiin ja heidän sanaansa. Vaikeaa tai mahdotonta tuntea olonsa turvalliseksi suhteissasi. Et voi luottaa keneenkään, itsesi mukaan lukien.2. Arvaamaton ja epävakaa perhe


Eräänä päivänä vanhempasi saattaa sallia sinun mennä ystäväsi luokse, mutta seuraavana päivänä he moittivat sinua tällaisesta kysymisestä. Yhtenä päivänä vanhempi lupaa jonkin asian sinulle ja seuraavana päivänä kieltää koskaan luvanneensa mitään. 

Tämä liittyy yleensä läheisesti vanhempaan (tai vanhempiin), joilla on vakavia mielenterveys- tai päihdeongelmia.

He voivat esimerkiksi olla jonkin aikaa raittiina ja toisena hetkenä ratketa juomaan tai käyttämään muita päihteitä. Heillä voi ilmetä toimintamalleja, joissa on manian ja masennuksen vaihtelua.

Lapsena olet joutunut elämään jatkuvasti vaihtuvien tunnetilojen sekä erillaisten sääntöjen vaihtelussa, sekä järjettömien seuraamuksia maailmassa. 

Viestin jonka opit on:  

"Mitä tahansa voi tapahtua. Asiat eivät ole hallinnassa."

Vaikutus aikuisuuteen:

Uskot, että ihmiset ovat mysteerejä ja on mahdotonta ymmärtää muita. Pidät tunteitasi huonoina ja sinulla on vaikeuksia hallita niitä. On erittäin vaikeaa luottaa kehenkään, koska uskot ihmisten olevan pohjimmiltaan radikaalin epäluotettavia.


3. Täydellinen perhe

Tällaisessa perheessä kasvaessa ei ole tilaa virheille, negatiivisille tunteille tai heikkouksille. Vain ihanteellinen kuva esitetään maailmalle ja kaikki tosi, aito tai haavoittuva työnnetään syvälle, jotta kukaan ei näe niitä. Nämä vanhemmat painottavat saavutuksia ja pyrkivät etsimään muiden ihailuja ja kadehtimista. He puhuvat myös paljon saavutuksista ja kuinka hyviä hänen/heidän lapsensa ovat. 

Viesti jonka opit on, että: 

"Et voi koskaan tehdä virheitä. Mikään ei ole tarpeeksi hyvä."

Vaikutus aikuisuuteen

Koska olet itse asiassa ihminen, yrität piilottaa inhimillisyytesi ja häpeät syvästi puutteitasi ja heikkouksiasi.

Tukahdat ja ohitat tunteesi (etenkin negatiiviset), koska et usko niiden olevan tärkeitä tai todellisia. Olet erittäin kriittinen itseäsi kohtaan, kun teet virheitä. Tunnet olosi tyydyttämättömäksi saavutuksistasi huolimatta.

4. Emotionaalisesti välinpitämätön perhe

Tämä on perheen hienovaraisin gaslighting muoto. Itse asiassa se on niin hienovarainen, että monien uhrien on vaikea muistaa sen koskaan tapahtuneen. Sitä tapahtuu myös perheissä, jotka ovat muuten huolehtivia.

Se vaatii vain, että vanhemmat eivät ole tietoisia tunteista yleensä eivätkä huomaa lastensa tunteita ja emotionaalisia tarpeita. Kun koet lapsuuden emotionaalista laiminlyöntiä, tunteesi jätetään suurelta osin huomiotta.

Kuvittele, että vanhempasi toimivat ikään kuin oikeaa kättäsi ei olisi olemassa. Se olisi syvästi hämmentävää ja heikentäisi uskoasi ja luottamustasi omaan oikeaan käteesi. Sama tapahtuu, kun kyse on tunteistasi.

Koska tunteesi ovat syvin sekä henkilökohtaisin ilmaisu siitä, kuka olet, kun vanhempasi pitävät tunteitasi näkymättöminä ja merkityksettöminä. Tunnet luonnollisesti sisäisen itsesi pyyhkiytyneenä. Kun vanhempasi eivät tunnusta tunteitasi tai vastaa niihin, olet valmis epäilemään ja jättämään huomiotta syvimmän itsesi.

Viesti jonka opit on, että

"Sinun tunteesi ovat tarpeettomia, raskaita ja ne on pidettävä piilossa tai ne eivät ole todellisia. Tunteillasi ja emotionaalisilla tarpeillasi ei ole väliä. Sinulla ei ole väliä."

Vaikutus aikuisuuteen

Sinulle ei koskaan annettu mahdollisuutta oppia tunteidesi todellista arvoa. Koska tunteesi ovat ikkuna siihen, kuka olet, et tunne tuntevasi itseäsi ja joskus tunnet itsesi tyhjäksi tai tunnottomiksi. Sinulla on vaikeuksia luottaa itseesi, koska sinulla ei ole tunteitasi ohjaamassa sinua. Tunnet olevasi yksinäinen ja irrallaan muista.

Jos olet kasvanut jonkin näistä gaslighting muodoista ja ehkä koet sitä edelleen perheessäsi ja parisuhteessasi, on tärkeää tunnistaa asia. Voit oppia toimimaan toisin vain jos ensiksi tunnistat vanhan toimintamallin haastavaksi. Se miten toimii parisuhteessaan tai perheessään voi muuttaa ja siihen saat apua mm. pariterapiasta. Vaikka et voi muuttaa lapsuuttasi, voit muuttaa näkökulmaasi siihen ja voit muuttaa ajatteluasi ja tunnettasi itsestäsi.

Muista, että sinun tunteesi, kokemuksesi ja tarpeesi ovat todellisia, niillä on merkitystä ja niiden puolesta kannattaa taistella. Jokaisella pitää olla oikeus tuntea juuri niitä tunteita kuin mitä tuntee, eikä toisella ole oikeutta määritellä mitä tunteita saat tuntea. 

Jaa tämä blogiteksti kaverille tai puolisollesi ja keskustelkaa tästä asiasta keskenänne, onko teidän elämässänne ollut tällaisia asioita.