Kuinka lisätä läheisyyttä ja intiimiyttä parisuhteessa?
Jos mietimme ihmisen elämän aikana olevia erilaisia suhteita, parisuhde eroaa meidän muista suhteista siten että se on ainoa suhde jossa on seksiä. Parisuhde on ihmissuhde jossa janoamme läheisyyttä, hyväksyntää, ymmärrystä sekä seksualisuutta. Parisuhde voi olla alku perheelle. Lisääntyminen on perustarve, jonka osa ihmisistä haluaa toteuttaa toiset ei pysty saamaan lapsia ja toiset eivät halua saada lapsia, tämä vaihtelee per pariskunta. Seksi on aikuisten leikkiä siinä on mahdollisuus olla leikkisä ja villi, asioita joita ei välttämättä pysty toteuttamaan muuten. Seksi on myös iso nautinnon lähde.
Tässä blogitekstissä käsittelen läheisyyttä ja intimiyyttä, niiden tärkeyttä parisuhteessa sekä niiden erilaisia muotoja. Mikä voi estää läheisyyttä ja intimiyyttä parisuhteessa?
Mikä on läheisyys ja intiimiyys parisuhteessa?
Määritelmiä oli yllättävän vaikea löytää sellaisia jotka selkeästi kertovat mitä läheisyys ja intimiys tarkoittavat. Olen koonnut tähän nyt useammasta lähteestä oman käsitykseni mukaiseksi muokattuja määritelmiä.
Läheisyys on kahden ihmisen välinen emotionaalinen läheisyyden tila, jossa kummatkin osapuolet ovat valmiita päästämään toisensa heidän henkilökohtaiseen tilaan ilman epämukavuutta.
Läheisyys useasti määritellään sisältävän kosketusta. Kosketus on parisuhteen liima ja sillä on tutkitusti paljon hyviä terveysvaikutuksia. Se rentouttaa, hoitaa, ravitsee ja energisoi. Kehomme on kemikaalitehdas, joka tuottaa itse hyvänolon hormoneja, kuten oksitosiinia ja mielialaa ylläpitävää serotoniinia
Intimiteetti tarkoittaa yleensä molemminpuolista haavoittuvuutta , avoimuutta, jakamista ja läheisyyden tunteita. Läheisyyden tunne on usein läsnä läheisissä ihmissuhteissa, kuten avioliitoissa ja ystävyyssuhteissa. Intimiteetti termiä käytetään joskus myös viittaamaan seksuaaliseen kanssakäymiseen.
Intiimiys on syvää yhteyttä ja luottamusta omaan kumppaniin. Parisuhteessa intiimiys, rakkaus ja seksi muodostavat yhteenkietoutuneen kokonaisuuden, josta rakentuu myös suhteen sisäinen turvallisuuden tunne.
Eri läheisyyden muotoja ovat mm.
1. kokemuksellinen läheisyys se voi syntyä vaikkapa harrastusporukassa. Ihmiset voivat tällöin havaita toimivansa yhdessä.
2. Emotionaalinen läheisyys: Kun ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi jakaessaan tunteitaan toistensa kanssa, jopa epämukavia.
3.Älyllinen läheisyys: Kun ihmiset tuntevat olonsa mukavaksi ideoiden ja mielipiteiden jakamiseen, vaikka he olisivat eri mieltä.
4. Seksuaalinen läheisyys: Kun ihmiset harjoittavat aistillista tai seksuaalista toimintaa. Kun ihmiset käyttävät sanaa "intiimiys", he viittaavat usein tähän tyyppiin.
5. Fyysinen läheisyys, joskus tästä puhutaan hoivaläheisyytenä. Fyysinen kosketus, kuten halaus, kädestä pitäminen tai jopa halailu, ovat esimerkkejä fyysisestä läheisyydestä.
6. Läheisyys romanttisessa suhteessa on yleensä jotain, joka rakentuu ajan myötä. Uusissa ihmissuhteissa saattaa olla läheisyyden hetkiä, mutta pitkäaikaisen läheisyyden rakentaminen on asteittainen prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä ja kommunikaatiota . Monet ihmiset arvioivat intiimisuhteensa laatua läheisyyden syvyyden ja sen perusteella, missä määrin he tuntevat läheisyyttä kumppaniinsa.
Intiimiyden muodot
1. Fyysinen intiimiys: On sitä kun tunnet oman kehosi ja annat myös kumppanisi tietää, tuntea ja tulla tutuksi kehosi kanssa.
2. Emotionaalinen intiimiys: On sitä kun tunnista tunteitasi ja näytät niitä ja kerrot kumppanillesi tunteistasi ja tunnemaailmastasi.
3. Psykologinen intiimiys: On kun annat kumppanisi tietää, mitä mielessäsi liikkuu, mukaan luettuna arvosi, tavoitteesi ja toiveesi, mielipiteesi, uskomuksesi, unelmasi, mielihalusi, odotuksesi ja fantasiasi.
4.Seksuaalinen intiimiys: Syntyy kun on oman eroottisuuden, seksuaalisuuden kohtaamista ja paljastamista sekä itselle että toiselle.
Yleisimmät läheisyyden ja intiimiyden esteet
- Kiireinen elämäntyyli ja ajan puute
Kun ei ole aikaa parisuhteelle, keskinäiselle vuorovaikutukselle ja rauhoittumiselle. Tämä johtaa väistämättä siihen, että ei voi intimiyttä tai läheisyyttä riittävästi, jos ohi kiitävien laivojen lailla kohtaamiset jäävät vähiin.
- Stressi ja erilaiset elämänpaineet
Stressi yleisesti tappaa seksin ja läheisyyden. Stressi tuottaa monasti käyttäytymiseen erilaista hätääntymistä, nopeaa toimintaa ja muuten aika kiirettä. Kun ei oikein pysty rauhoittumaan ja olemaan rauhassa kumppanin kanssa on hankalaa saada riittävästi läheisyyttä. Pikaiset seksuaaliset teot voivat joskus myös auttaa paineiden purkamiseen, mutta mikäli seksualisuus on vaan näiden varassa jää toinen kumppani useasti tyydyttämättä jolloin tämä ei voi olla jatkuva toimintamalli.
- Kommunikaatio-ongelmat
Kun keskusteluyhteys ei toimi harvoin silloin on halukkuutta läheisyyteen tai intiimeihin tekoihin.
- Luottamusongelmat ja aiemmat pettymykset
Jos ei oikein voi luottaa kumppaniinsa silloin on vaikeaa olla intiimisti yhdessä .Puhuminen avoimesti lisää monasti yhteyden tunnetta joka lisää läheisyyttä.
Aiheita joista voi puhua on mm:
- seksi, mitä haluaa ja miten
- läheisyydestä puhuminen minkälaista läheisyyttä haluaa, joskus kumppanilla voi olla väärä käsitys siitä minkälainen kosketus tuntuu hyvältä sen voi vaikka näyttää kumppanille.
- suunnitelkaa vaikka yhdessä seuraavat treffit tai voitte sopia jos on kivempaa tulla yllätetyksi niin kumpi suunnittelee seuraavat treffit. Ajankohta kannattaa kuitenkin yhteisesti sopia jolloin se on asia mitä voi odottaa.
- voit lukea erilaisia yhteisen tekemisen ideoita myös blogtekstistäni 98 ideaa mitä tehdä pariskuntana. Jutelkaa mitä eri tekeminen teissä siinä listassa herättää, mikä olisi kivaa ja mikä tuntuu mahdottomalta jne.
Fyysinen kosketus
Fyysisen läheisyyden tärkeys. Kosketus on parisuhteen liima. Se luo yhteyden tunnetta ja on tärkeää, että sitä on molemmille sopivasti. Joskus on niin, että toinen ei tarvitse saman verran halailua tai muuta läheisyyttä. Läheisyyden puute johtaa useasti ajatteluihin, että en riitä, en kelpaa tms. Joka johtaa useasti itsetunto ongelmiin parisuhteessa.
Seksuaalisen intiimiyden merkitys parisuhteessa
Seksi ja seksuaalinen läheisyys on tärkeitä parisuhteessa. Hyvä tyydyttävä seksi on yksi ihanampia parisuhteen asioita. Jos ajattelee seksin olevan aikuisten leikkiä kuvaa se myös samalla sitä vapautunutta tunnetta joka useasti on kun heittäyttyy leikki kaikilla aisteillaan. Tällainen luonnolisesti luo yhteyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Läheisyys on tärkeää parisuhteessa se on sitä parisuhteen liimaa jota ilman parisuhde ei ole parisuhde vaan se on joku muu suhde.
Läheisyysrituaalit
- Kosketukset ohi mennen
- pusut ohi mennen
- suutelemiset
- halaamiset
- silittelyt
Mitkä on teille mahdollisia ja miten paljon te jo näitä teette ? Rituaalini voi olla vaikkapa aina kun tulee kotiin halataan ja suudellaan tai kun lähdetään pois kotoa niin annetaan pusu jne. Halataan aina aamuisin aamupalan jälkeen tms. Rituaalit voivat lisätä läheisyyttä, muistakaa pitää niissä myös tunne, että ette vajoa robottitasolle.
Viikoittaiset parisuhdehetket
Kun teillä on rutiini siitä, että teillä on vaikkapa joka keskiviikko parisuhdehetki, jolloin teillä on 2 tuntia aikaa keskinäiseen yhdessä oloon. Siihen voi kohdistua odotuksia mutta myös se voi olla sellainen ajankohta että sitä odottaa innolla, että tuolloin me voidaan olla kahdestaan ihan rauhassa keskeytymättömästi ja nauttia toinen toistaan.
Vinkkejä erilaisten lyhyiden ja pidempi parisuhde tekemiseen löydät blogkirjoituksestani 98 ideaa, mitä tehdä pariskuntana?;
Yhteiset seikkailut ja uudet kokemukset
Toistan itseäni, mutta jos ajattelet seksin olevan aikuisten leikkiä tarvitaan tietenkin arjessa myös joskus seikkailuja ja uusia kokemuksia jolloin leikkikin pysyy leikkisänä.
Uusien kokemuksien jakaminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Muistatko kun tehtiin sitä silloin, oli niin mukavaa.
Uusia asioita joita voitte kokeilla on tietenkin varmasti miljoona ja vaikea sanoa mikä olisi teille juuri uutta mutta ehkä näistä löytyy jotakin.
- lukekaa eroottista kirjaa toisillenne ääneen
- tutustukaan erilaisiin seksiasentoihin
- kokeilkaa kiihottaa toisianne ilman, että kosketatte erogeenisiin alueisiin
- seikkailkaa toistenne vartaloilla
- piirtele kumppanin selkään erilaisia kuvioita ja toinen arvaa niitä
- kokeilkaa joku uusi seksilelu
- hierokaa toisienne käsiä
Listassa on nyt enemmän seksiin viittavia ehdotuksia vaikka seikkailisitte toisten vartaloilla niin sehän ei tarvitse johtaa seksiin tai kiihottaminenkaan ei tarvitse johtaa seksiin. Jos seksi/yhdyntä on teille haastavaa niin silloin on tärkeää, että ette yritä tehdä mitään asiaa väkisin vaan ainoastaan sillä tavalla kuin se on molemmille mahdollista.
Milloin hakea apua?
Apua kannattaa hakea jo silloin kun tulee mieleen, että pitäisikö mennä pariterapiaan. Ei kannata jäädä odottelemaan, harvoin ne ongelmat katoavat tai muuttuvat pienemmiksi.
Paripsykoterapiaan ainakin jos parisuhteessanne on
- mustasukkaisuutta
- luottamusongelmia
- haluttomuutta
- vuorovaikutuksen ongelmia, runsasta riitelyä
- uskottomuutta
- luottamuspulaa
- seksualisuuden ongelmia
- suhde muuttunut
- yhteyden puuttuminen
- kumppanin addiktio ( päihteet, peli, muut)
- kumppanin vammautuminen tai vakava sairastuminen
Miten pariterapia voi auttaa läheisyyden ja intiimiyden lisäämisessä?
Pariterapiassa tutkitaan parisuhdetta kokonaisuudessaan ja löydetään niitä ongelmakohtia. Kun ongelmat on löydetty pystytään miettimään asioihin uusia toimintatapoja. Seksualisuuden osa-alueen ongelmat ovat monasti hyvin kopleksisia ja vaativat monenlaista osaamista terapeutilta ja monen asian tutkimista terapiassa. Seksualisuuden ongelmiin on löydettävissä molempia tyydyttävä ratkaisu, toisinaan siihen menee enemmän aikaa ja toisinaan sellainen löytyy nopeammin.
Vinkkejä oikean terapeutin löytämiseen ja ajan varaamiseen.
- pohtikaa mikä se ongelma on
- jos se on seksualisuuden alueella, etsikää seksuaaliterapeutti joka on myös paripsykoterapeutti, tulette näin varmimmin autetuksi kokonaisuudessaan
- mitkä ajat sopivat teille
- miten nopeasti pääsee avun piiriin
- missä vastaanottaa vai onko etä ajat teille toimivampia
- varatkaa aika
Keskustelkaa teidän parisuhteestanne ja siihen liittyvästä läheisyydestä, seksistä. Kertokaa mitä haluaisitte ? Jos olette tyytyväisiä parisuhteeseenne niin silloihan kaikki on hienosti. Jos taas toinen tai molemmat kokevat että tarvitaan jotakin muutosta, niin mikä se muutos on. Puhukaa siitä.
Jos toinen haluaa enemmän yhdyntöjä pohtikaa miten kummallakin voisi olla haluja lisätä yhdyntöjä.
Jos koette keskustelun aiheesta olevan haastavaa voitte käyttää erilaisia parisuhdekortteja esim avuksi aiheista puhumiseksi. Jos tuntuu vaikealta niin on hyvä tulla ulkopuolisen kanssa puhumaan asiasta.
Niin että miten sitä sitten ulkopuoliselle puhuu kun ei keskenäänkään onnistu ? Ulkopuoliselle useasti se puhuminen on helpompaa ja ammattilaisena sitä osaa viedä asiaa eteenpäin.
Nyt on teidän vuoro
Parisuhde toimii loistavana voimavarana, kun siinä on hyvä ja toimiva vuorovaikutus. Kun asioista pystytään puhumaan avoimesti ja molempien tunteita sekä tarpeita kunnioittavasti, voi parisuhde selviytyä kaikesta elämän tuottamista haasteista.
Kun olette tunnistaneet ongelman joka on teidän parisuhteessa, keskustelkaa asiasta keskenänne ja yrittäkää löytää asiaan molempia tyydyttävä ratkaisu. Jos ongelma on jatkunut pitkään voi olla vaikea tunnistaa ongelmaa ja löytää siihen ratkaisua. Tällöin on hyvä miettiä ulkopuolista apua.
Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika suoraan pariterapiaan alla olevan painikkeen kautta.