Burnoutin oireita

23.05.2023

Burnoutin oireita jotka ovatkin lopulta aivan jotakin muuta. Terapiassa voi löytyä joskus menneisyydestä asioita joita, ei kokonaisena ole muistanut. Kerron tässä erään naisen traumaattisesta kokemuksesta, joka vaikutti alussa ihan perinteiseltä burnoutilta. 

Asiakascase


Naishenkilö on käynyt terapiassa muutaman kuukauden mm. erilaisten burnout oireiden vuoksi. Olemme tutkineen burnoutiin liittyviä asioita ja asiakas on saanutkin apua oireisiinsa, myös ymmärrystä mistä oireet voivat johtua. Työssä on tehty asiaan liittyviä muutoksia, työn sisältöä muutettu palvelemaan paremmin asiakkaan osaamista sekä hänen intressejään. Työssä on tärkeää, että saamme toteuttaa itseämme riittävästi.
Psykoterapian edetessä, käymme enemmän asiakkaan historiaa lävitse. Lapsuuden perheessä on ollut paljon asioita jotka vaikuttivat asiakkaan elämään pitkäaikaisesti. Puhuin mahdollisuudesta käsitella lapsuuden aikaisia traumoja EMDR-terapialla. Kerrottu mitä EMDR on, koska terapiamuoto on aika monelle vielä tuntematon kerron aina mitä se on ja miksi se voi juuri näissä asioissa auttaa. 

Sinua voisi kiinnostaa lukea aikaisemman blogini Mikä on EMDR-terapia ?

Omassa historiassa tapahtunut jotakin, mikä ei ole ihan kokonainen tarina


Asiakas tulee seuraavalle käyntikerralle ja kertoo hänelle tapahtuneen jotakin nuoruudessaan ja ei hän halua asiasta puhua, voisiko tätä hoitaa pois ? Luottamusta on molemminpuolin sekä terapiasuhde on muodostunut riittäväksi, jotta terapeuttina voin ajatella lähteväni tutkimaan asiaa asiakkaan kanssa enemmän EMDR-terapian avulla. En kerro tässä tarkasti mitä kaikkea prosessissa tapahtui, mutta voin kertoa pääpiirteittäin asian.

EMDR-terapian lähtökohdaksi otetaan pahin mahdollinen mielikuva asiasta, josta en tässä kohdin terapeuttina tiedä varmasti muuta kuin, että se on traumaattinen. Terapian edetessä asiakas muistaa mitä hänelle on tapahtunut, siitä muodostuu kokonainen muisto ja sen pystytään käsittelemään EMDR-terapialla.Asiakas on joutunut nuoruudessaan raiskatuksi, hän ei ole asiasta puhunut kenenkään kanssa aikaisemmin. Hän on työntänyt asian syrjään niin vahvasti että ei ole kokonaisuutta muistanut vaan ainoastaan pienet sirut tapahtumasta. Kun hän on saanut kokonaisen muistikuvan pystyimme työstämään asiaa. Saimme muistoon liittyvät haittaavat tuntemukset pois. Itse muisto, ei mihinkään katoa, mutta siihen liittyvät negatiiviset ylitse vuotavat tuntemukset saadaa prosessoitua riittävälle tasolle, jotta ne eivät haittaa asiakkaan elämää.

Oireet


Asiakas kertoo, että hän on kokenut erinäköisiä pelkotiloja ja ahdistutiloja pitkään omassa elämässään. Hän on yrittänyt löytää niihin rationaalisia selityksiä. Monet näistä oireista on traumasta johtuvia. Pelkotilat samankaltaisiin ääniin, vieraisiin miehiin, määrättyihin hajuihin, nämä kaikki vaikuttavat olevan tästä traumasta johtuvia. Kun käsittelimme traumaa EMDR-terapian avulla poistui asiakkaalta kaikki tähän raiskaustraumaan liittyvät oireet. Muita oireita asiakkaalla toki myös on, jotka liittyvät asiakkaan lapsuuteen ja lapsuuden perheen traumaattisiin kokemuksiin. Näitä työstetään lisää EMDR-terapian avulla.


Jälleen on yksi henkilö vapautettu traumastaan ja hän pääsee elämään täydempää elämää. Täydemmällä elämällä tarkoitan sitä, että voi vapautua mm. sellaisesta, että säpsähtelee aina kun ovi pamahtaa se ei enään tuota pelkoa, kehoon hälytystilan tunnetta vaan siihen voi suhtautua kuten henkilö jolla oven pamahdus ei liity traumaattiseen kokemukseen.

Traumat vaikuttavat pitkälle


Yksittäinen traumaattinen tapahtuma voi tuottaa paljonkin oireita elämään, se voi rajoittaa elämää. Tärkeää olisi prosessoida traumaattiset asiat, jotta voisi vapautua trauman tuottamista oireista. Ei traumaattinen tapahtuma poistu elämästä vaikka sitä EMDR-terapialla prosessoidaankin, mutta sen tuottamat tunteet muuttuvat helpommiksi ja liittyv negatiivinen kognitio saada myös työstettyä pois.

Mikäli koet, että sinulla tai läheiselläsi on jotakin reaktiotapoja joita ei oikein pysty selittämään. Juurikin pelkoja, ahdistuksia, asioita jotka lopulta kaventavat elämää, saattaa kyseessä olla hoitamaton trauma. Kaikki traumat kaikilla ei vaadi hoitoa, osa traumoista on niin syviä, että ne vaativat hoitoa. Traumaksi voi kokea kaiken sellaisen joka on itselleen liian hankalaa selviytyä siinä hetkessä. Toinen henkilö eri historialla ei välttämättä koe samaa asiaa traumaattiseksi kuin juuri sinä sinun historialla. Joskushan käy niin, että ympäristö vähättelee asiaa jonka olet kokenut ja sen johdosta voi olla vaikeaa hakeutua hoitoon. Suosittelen kuitenkin hakeutumaan avun piiriin asian käsittelemiseksi.

Käsittelemättömät traumat vaikuttavat koko elämään, niistä voi kehittyä erilaisia toimintatapoja sekä erilaisia psyykkisiä ongelmia. Jopa vuosikymmenien takaisien asioiden käsittely on tärkeää, tällöin voit vapautua hankalista reagtioista ja elää vapautuneemmin.   

Mikäli koet tästä blogikirjoituksesta sinulle jotakin apua, voit jakaa tätä facebookissa. Voit myös laittaa minulle viestiä jos asia herättää sinussa ajatuksia, joita haluat jakaa kanssani.