Musta silmä, väkivallan monet muodot parisuhteessa

17.03.2024

Työkaverillasi on maanantaina musta silmä. Kysyt, mitä on tapahtunut? Vastauksena saat, että koira juoksi päin, hieman nolon hymyn kera. Uskot tietenkin vastausta, kun kaverisi näin sinulle kertoo. Mietit hetken, että olisikohan kuitenkin jotakin muuta?

Tällä työkaverilla on useasti mustelmia käsivarsissa ja joskus juurikin myös musta silmä. Et ole ajatellut asiaa sen kummalisemmin, varsinkin kun työkaverisi on mies. Eihän miestä nyt parisuhteessa voida pahoinpidellä sillä on varmasti vaan vähän turhan raju koira kotona ja eikös hän harrastanut myös jotakin kamppailulajia? Sieltä nuo jäljet varmaankin tulee. Ei hätää – ajattelet ja haluat sulkea tämän välähtävän ajatuksen pois mielestäsi. Miten sitä nyt sitten voisi ottaa puheeksi edes kun eihän mies voi olla väkivallan kohteena parisuhteessa.

Parisuhteessa oleva väkivalta on todella vaikea asia monelle. Kun olet lukenut tämän blogikirjoituksen tiedät enemmän erilaisista väkivallan muodoista. Jos tunnistat jonkun näistä omassa parisuhteessasi, ota yhteyttä niin pohditaan mikä voisi olla juuri sinulle sopiva seuraava askel.

Jos olet erityisen herkkä kirjoitetun tekstin kanssa, voit miettiä luetko eteenpäin.






"Tuo ei ole totta, nyt muistat kyllä väärin tuon asian, en ole tehnyt mitään tuollaista"

Kumppani voi kyseenalaistaan koko ajan sen mitä on tapahtunut ja muistiasi. Tämä voi olla ilmiötä jota kutsutaan nimellä gaslighting. Se on manipulaation muoto, joka vääristelee totuutta ja sekoittaa mielen. Gaslightingin tarkoituksena on horjuttaa uhrin luottamusta omiin tunteisiin, havaintoihin ja järkeen. Ilmiö voi ilmetä monin eri tavoin niin ihmissuhteissa, työelämässä kuin ystävyyssuhteissakin.

Voit haluata lukea tästä aiheesta lisää täältä.

"Mitä nyt, vähän tönäisin, eihän sille käynyt kuinkaan"


Pariskunta riitele ja kumppani alkaa tönimään toista riitelyssä. Riitely on muuttunut vähitellen myös fyysiseksi. Pariskunta on ollut yhdessä jo useamman vuoden. Töniminen on muuttunut parisuhteen riitelyssä normaaliksi ja se ei enään tunnu haastavalta. Tönimistä ei ole kumpikaan puolisoista mieltänyt, että se on fyysistä väkivaltaa.

Töniminen on kuitenkin myös yksi fyysisen väkivallan muoto. Muita fyysisen väkivallan muotoja ovat esimerkiksi hiuksista repimistä, kuristamista, potkimista ja hakkaamista. Jos fyysinen väkivalta jättää jälkiä, se on helpoiten tunnistettavissa. Fyysinen väkivalta voi aiheuttaa ruhjeita ja murtumia ja pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan.

Useasti fyysinen väkivalta alkaa pienestä ja kasvaa aikaa myöten, tämän johdosta on tärkeää ymmärtää, että asiaan pitää puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Fyysinen väkivalta jättää aina kuitenkin jälkiä jos ei fyysisiä niin psyykkisiä.

"Sä oot ihan hullu"


Henkistä väkivaltaa on esimerkiksi läheisen alistaminen, nimitteleminen, haukkuminen ja kaltoinkohtelu. Henkinen väkivalta voi olla julkista nolaamista tai se voi tapahtua neljän seinän sisällä piilossa.

Henkistä väkivaltaa on myös sosiaalinen eristäminen esimerkiksi ystävistä tai sukulaisista, taloudellinen alistaminen, mielipiteiden ilmaisun tai pukeutumisen kontrollointi, vapaasti ulos menemisen estäminen, seksuaalisuuteen liittyvä psyykkinen alistaminen tai fyysisellä väkivallalla uhkaaminen.

Fyysinen väkivalta sisältää aina myös henkistä väkivaltaa. Jo väkivallan uhka on henkistä väkivaltaa. Pelkoa voidaan pitää vakivallan merkittävimpänä ja yleisimpänä oireena tai merkkinä väkivallan määrästä ja laadusta riippumatta.

Monet väkivaltaa kokeneet kertovatkin, että pelko ja pelossa eläminen sekä väkivallan uhka on tässä väkivallan muodossa pahinta.

Sinua voi kiinnostaa lukea gaslightingista parisuhteessa lisää täältä.




"Sun pitää antaa silloin mä haluan"


"Mä haluan seksiä nyt, miksi sä aina pihtaat ? Me ollaan pariskunta niin se tarkoittaa sitä, että meillä pitää olla seksiä ja sitä pitää olla paljon."

Puolisoilla voi olla erilaiset halut. Pariskunta tulee terapiaan, koska heillä on seksualisuuteen liityvä ongelma. Terapian jatkuessa tulee ilmi, että toinen kumppaneista kokee jatkuvaa painostusta seksiin vaikka hän ei haluaisi. On eri asia haluta tutkia voisiko haluta kuin tulla painostetuksi seksiin silloin kun toinen haluaa.

Seksuaaliväkivallan tunnusmerkki on, ettei väkivaltaa käyttävä kunnioita toisen ruumiillista ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Raja väkivallan kohdalla rikkoutuu yleensä silloin, kun väkivaltaa kokeva osapuoli tuntee, ettei tilanne ole enää hänen hallittavissaan. Seksuaaliväkivaltaa ovat esimerkiksi raiskaus, seksiin pakottaminen ja painostaminen, pakottaminen nöyryyttäviin seksuaalisiin tekoihin, kuvaaminen ilman lupaa, nukkuvan tai sammuneen hyväksikäyttö sekä seksuaalinen ahdistelu.

Seksuaaliväkivalta on sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa.




"Mä huolehdin kyllä meidän kaikista rahoista, ei sun tartte huolehtia mistään"


Toinen kumppaneista hallitsee molempien rahavarantoja, maksaa kaikki laskut sekä hallitsee rahoja kaikin tavoin, antaa toiselle hieman "käyttövaraa". Omaisuus on kokonaisuudessaan vain toisen hallussa.

Tämä johtaa riippuvuuteen ja toisella ei ole mahdollisuutta toteuttaa omaa elämäänsä ja omia tarpeitaan muuten kuin toisen kontrollissa. Jos molemmat puolisot saavat tuloja, tulisi omien rahojen käyttö olla mahdollista molemmilla. Tämäkään ei tietenkään ole yksiselitteistä.

Jokaisella aikuisella on oikeus päättää omasta rahankäytöstään ja omaisuudestaan. Taloudellista väkivaltaa voi esimerkiksi olla läheisen tai puolison oman rahankäytön estämistä, rahattomana pitämistä, taloudellisen päätäntävallan rajoittamista ja kontrollia tai kokonaan ulkopuolelle jättämistä, työssäkäynnin estämistä ja toisen omaisuuden tai rahan luvatonta käyttämistä. Taloudellista väkivaltaa voi olla myös velan tai luoton ottamiseen pakottamista. Se voi myös jatkua eron jälkeen, mikäli väkivaltaa käyttävä ei suostu maksamaan esimerkiksi lasten elatusmaksuja.

Taloudellinen väkivalta on vallankäyttöä, jonka tarkoituksena on rajoittaa puolisoa niin henkisesti kuin fyysisesti.

"Välitän susta niin paljon, että en halua olla hetkeäkään ilman sinua"


Sosiaalinen väkivalta voi olla esimerkiksi vapaan liikkumisen kontrollointia tai yhteydenpidon rajoittamista ystäviin ja sukulaisiin sekä sosiaalisen eristämisen uhkaa. Sosiaalista väkivaltaa on myös se, ettei puoliso jätä toista lainkaan yksin, vaan vaatii tätä olemaan koko ajan kanssaan, myös esimerkiksi paikoissa, joissa yleensä ollaan ilman puolisoa, kuten lääkärin vastaanotolla tai muissa viranomaistapaamisissa.

"Meille ainoa oikea uskonto on tämä, ei ole muita mahdollisia"

Uskonnollinen väkivalta on uskontoon perustuvaa fyysistä tai henkistä väkivaltaa. Uskonnollinen väkivalta voi ilmetä parisuhteessa tai lähisuhteessa toisen uskonnollisuuden sekä uskonnollisten tarpeiden pilkkaamisena, halveksimisena tai jopa kieltämisenä. Se voi olla myös pakottamista noudattamaan jonkin uskonnon mukaisia normeja ja sääntöjä. Hengellinen väkivalta puolestaan on uskonnollissävytteistä käyttäytymistä, jolla pyritään murtamaan tai nujertamaan uskonnollisin uhkauksin, vaatimuksin tai pakottein toisen ihmisen elämänkatsomus, elämäntapa tai mielipide.

"Olet loukannut minun kunniaani ja sen johdosta sinulle pitää tehdä tämä"

Kunniaan liittyvä väkivalta on osa uskonnollista väkivaltaa ja se voi sisältää piirteitä perhe- ja lähisuhdeväkivallasta. Kunniaväkivaltaan liittyy uhrin kontrollointi ja rajoittaminen eri tavoin. Väkivallan syynä voi olla pelko kunniasääntöjen loukkaamisesta tai jo tapahtunut tilanne, jossa kunniasääntöjä on loukattu. Kunniaväkivaltaan liittyy kunnian palauttaminen irtisanoutumalla kunniattomasta käytöksestä; rankaisemalla kunniasäännön rikkojaa. Kunniaan liittyvä väkivalta on esimerkiksi kontrollointia eli rajoittamista, eristämistä, uhkailua ja pakottamista.


"Ota nyt, ääh ota nyt, sun pitää juoda tää juttu, kokeile nyt"

Kaltoinkohtelu ja laiminlyönti on puolison tai läheisen henkilön jättämistä vaille välittämistä, apua, hoitoa tai huolenpitoa tilanteissa, joissa hän on niistä riippuvainen tai tarvitsee toisen henkilön apua. Kaltoinkohtelua voi olla myös toisen vahingoittaminen esimerkiksi lääkkeillä, päihteillä, kemikaaleilla tai liuottimilla.

Kaltoinkohtelu ja laiminlyönti voi olla sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa.

"Every breath you take I'l be watching you"

Vainoaminen on toistuvaa, ei toivottua yhteydenottamista, seuraamista, tarkkailua ja uhkaamista, joka on omiaan aiheuttamaan kohteessaan pelkoa ja ahdistusta.

Vainoava käytös on useasti pienieleistä uhkaavaa vihjailua, säälimätöntä mustamaalaamista tai se voi kärjistyä myös fyysisiin väkivallan tekoihin. Teknologiset sovellukset kuten esimerkiksi sosiaalinen media ovat nykyään aina jollain tavoin osana vainoamista.

Parisuhdevainoaminen on lähisuhdeväkivaltaa, joka kärjistyy erossa tai eron uhatessa. Vainoaminen, kontrollointi tai alistaminen on usein alkanut jo parisuhteen aikana. Vainoamistapauksissa kärsijöitä on aina monia. Varsinaisen kohteen lisäksi erityisesti yhteiset lapset, läheiset, työkaverit, mutta myös itse vainoaja, jonka elämä kapeutuu pakonomaiseen pyrkimykseen pitää kiinni entisestä.

Mitä voin tehdä ? 

Väkivalta ei ole aina vaan sitä, että lyödään. Kuten huomaat väkivallan muotoja on todella monenlaista. Joskus voi olla vaikeaa tunnistaa ja tunnustaa sitä, että omassa parisuhteessa on väkivaltaa. Vielä vaikeampaa voi olla se, että tunnistat läheisesi parisuhteessa väkivaltaa.

Kukaan ei halua myöntää, että omassa parisuhteessa on väkivaltaa. Monasti ihmiset miettivät, miksi se ei vaan lähde pois siitä suhteesta. Avun hakeminen voi olla todella vaikeaa kaikesta edellä kerrotusta sekä myös siitä, että voi olla tunne epäonnistumisesta ja häpeästä, miten sitä on elänyt tällaisessa suhteesssa. Kun väkivallan pystyy itse tunnistamaan ja tunnustamaan on matka parempaan elämään mahdollista alkaa.

Väkivallan tekijöitä on monenlaisia ja monasti tekijät ovat aivan jotakin muita kuin stereotyyppisesti ajatellaan. Väkivallan tekijänä voi olla se hentoinen pieni nainen ja kohteena se bodarin näköinen mies. Väkivallan epäilyksestä kannattaa keskustella henkilön kanssa rauhassa ja tarjota apua.

Jos epäilet läheisellä, työkaverilla, ystävälläsi olevan parisuhde jossa on väkivaltaa oli sen muoto mikä tahansa voit ottaa asiaa puheeksi hänen kanssaan. Voi olla, että hän ei ole vielä valmis puhumaan parisuhteessa olevasta väkivallasta ja se on ihan normaalia. Tärkeää on tämän jälkeen kertoa, että olet tarvittaessa käytettävissä jos hän haluaa jutella asioita.

Voit myös tulla keskustelemaan tilanteestasi minun kanssani, löydät yhteystietoni täältä.

Jos tämä blogikirjoitus on antanut sinulle jotakin lisäarvoa, voit jakaa sen kavereillesi.  

Kiinnostiko tämä blogikirjoitus sinua. Haluaisitko saada tiedon jatkossa uusista blogikirjoituksistani. Tilaa uutiskirje niin saat jatkossa tiedon uusista blogikirjoituksista sekä myös sisäpiirin vinkkejä parisuhteeseen. Allaolevalla painikkeella pääset tilamaan uutiskirjeen ja saat samalla lahjaksi lyhyen e-kirjan 10- tapaa parantaa parisuhdettasi.