5 Pariterapiaan liittyvää uskomusta. Uskotko sinä näihin ?

21.01.2024

Pariterapiaan tuleminen on luonnollisesti hieman jännittävää. Varmasti mietit erilaisia asioita, joita olet kuullut pariterapiasta. Sinulla on ehkä myös omia ennakkoajatuksia, uskomuksia, jotka liittyvät pariterapiaan.

Käyn tässä blogikirjoituksessa läpi 5 pariterapiaan liittyvää yleisintä uskomusta, uskotko sinä näihin uskomuksiin ? vai onko sinulla joitakin muita uskomuksia ? 

5 Pariterapiaan liittyvää uskomuksia, mitä ne ovat ?


1. Terapeutti on toisen puolella


Terapiassa käsitellään parisuhteeseen liittyviä asioita. Joskus terapiassa saattaa olla niin, että toinen saa enemmän aikaa puhumiseen ja joskus se voi tuntua siltä, että terapeutti on toisen puolella.

Terapeutti tutkii parisuhdetta ja yrittää löytää kummankin osapuolen näkemyksiä asiasta. Mitä tilanteissa on tapahtunut ja miksi niin on tapahtunut. Ja pyrkimyksenä on löytää asian ydin.

Terapeutti on sen teidän parisuhteen, puolella. Jos sinulla pariterapiassa tulee tunne siitä, että terapeutti asettuu toisen puolelle, siitä tunteesta on hyvä puhua terapiassa.


2. Terapeutti sanoo koska meidän pitää erota


Terapeutti ei määritä sitä pitääkö teidän erota tai pitääkö teidän jatkaa parisuhdetta. Asiasta tietenkin voidaan terapiassa puhua, mutta eropäätös on aina pariskunnan oma päätös.

Mikäli pariskunta päättää erota voidaan siitä asiasta puhua ja asiaa prosessoida terapiassa enemmän.


3. Terapeutti kertoo kumpi on syyllinen tähän ongelmaan


Syyllistä ei terapiassa etsitä, vaan aina asioita tutkitaan molempien osapuolien kannalta. Molemmat saavat tuoda esille omat näkemyksensä asiaan ja niitä voidaan yhdessä tutkia.


4. Vaikeista asioista puhuminen tuottaa hankalia tunteita ja sen vuoksi avun piirin ei haluta lähteä


Totta varmasti monelle ja estää sen parisuhteen parantumisen sekä uudelleen kukoistamisen. Ymmärrän terapiaan lähtemisen hankaluuden ja sen kuinka vaikeaa on lähteä ulkopuoliselle vieraalle ihmisille puhumaan parisuhteen ongelmista.

Ulkopuolisen ammattilaisen läsnäollessa pystyy useinmiten puhumaan niistä hankalista ja vaikeista asioista. Terapeutin tehtävänä on huolehtia siitä, että tilanne on riittävän turvallinen.

Ongelmiin löydetään yleensä myös ratkaisuja helpommin terapiassa kuin vaan keskenään puhuttaessa.


5. Siellä vaan vellotaan historiassa ja eikä mennä eteenpäin


Useasti pariterapiassa puhutaan kyllä historiasta, koska on tärkeää tietää miksi ja miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty. Se teidän eletty elämä ja siellä olevat asiat vaikuttavat tähän hetkeen.

Tavat olla vuorovaikutuksessa, ajatukset parisuhteesta ja monet muut asiat vaikuttavat nykyiseen tilanteeseen.

Terapeutin on hyvä tietää mm se mitä kaikkea te olette jo kokeilleet ongelman ratkaisemiseksi, jotta hän ei tarjoa samankaltaisia asioita tilanteeseen.

Tärkeää on löytää miksi joku vuorovaikutuskuvio on muodostunut jotta voi löytää sen muuttamiseen avaimia ja ne asiat löytyvät useasti teidän menneisyydestä. Ja vasta niiden löytymisen jälkeen voidaan suunnata uuteen parempaa parisuhde tulevaisuuteen.


Onko sinulle vielä joku muu uskomus mielessäsi ? Jos sinulla on erilaisia uskomuksia vielä mielessäsi laitappa minulle niitä viestillä, ( info@vakauttaelamaan.fi ) . Kokoan ne ja kirjoitan uuden blogikirjoituksen niistä.