13 merkkiä huonosta parisuhteesta

03.03.2024

Mistä tietää, onko hyvässä vai huonossa parisuhteessa. Ensimmäisenä merkkinä on se, että kokee jatkuvasti henkisesti huonoa oloa. Olotila voi myös olla ristiriitainen . Kun keskustelet ystävien ja muiden läheisten kanssa voit saada tämänkaltaisia kommentteja

"Sun kummpani on niin että miksi sä tuollaista mietit"

"Teillähän menee niin hyvin "

"Kaikillahan on joskus hankalaa "

"Ei se vaihtamalla parane"

Jos puoliso on miellyttävä ja ihana kun olette muiden seurassa, mutta kotona tilanne on täysin erilainen en yhtään ihmettele, jos koet olevasi jumissa.

Tässä blogitekstissä annan sinulle 13 merkkiä huonosta parisuhteesta. Jos yksikin näistä kolahtaa sinuun jotenkin, ota yhteyttä. Keskustellaan yhdessä parisuhteestasi ja sen tilasta sekä mikä on sinun ensimmäinen askeleesi.

1. Parisuhteen ydintarpeesi jää toteutumatta

Parisuhteessa on erilaisia tarpeita. Mieti minkälaisia tarpeita sinulla on parisuhteessasi. Parisuhteen tarpeita voi olla vaikkapa kumppanuus, elämän jakaminen, seksi, läheisyys jne. Mikä niistä on ydintarpeesi, eli se tarve jonka jäädessä toteutumatta koet, että voi mitään muuta kuin erota. Olethan tietoinen omista parisuhteen tarpeistasi? Ydin tarpeista on tietenkin tärkeää olla tietoinen itse ja niitä on hyvä myös jakaa toisen kanssa, jos ette ole jo näistä aikaisemmin keskustellut.

2. Gaslighting

Parisuhteessa tapahtuu ilmiötä jota kutsutaan gaslighting. Gaslighting on manipulaation muoto, joka vääristelee totuutta ja sekoittaa mielen. Gaslightingin tarkoituksena on horjuttaa uhrin luottamusta omiin tunteisiin, havaintoihin ja järkeen. Ilmiö voi ilmetä monin eri tavoin niin ihmissuhteissa, työelämässä kuin ystävyyssuhteissakin.

Sinua voi kiinnostaa lukea lisää tästä ilmiöstä täältä.

.

3. Fyysinen väkivalta

Parisuhteessa jompi kumpi käyttää fyysistä väkivaltaa. Joskus tämän havaitseminen voi tuottaa hankaluutta tai et ehkä haluaisi uskoa, että sitä tapahtuu teidän parisuhteessa. Fyysinen väkivalta on myös se läpsiminen, tavaroiden heitteleminen kohti, nipistelminen yms. Joskus kuulen, että eihän se nyt mitään väkivaltaa ole kun siitä ei jää mustelmia tai tule muita vammoja. Fyysistä väkivaltaa on myös vaatteista repiminen ja töniminen sekä vastaavanlainen toiminta.

4. Henkinen väkivalta

Mitä on henkinen väkivalta? Se on muun muassa haukkumista, uhkailua, nöyryyttämistä, leimaamista huonoksi, alistamista ja mykkäkoulua. Monasti kuulen, että ei me riidellä, mutta ollaan kyllä mykkäkoulua. Se on myös riitelemistä ja sen lisäksi se on henkistä väkivaltaa. Ongelmaan tai asiaan on vaikea löytää mitään ratkaisua, jos toinen ei asiaa ilmaise vaan on hiljaa, murjottaen. Mykkäkoulu on julmaa vallan käyttöä.

Voit haluta lukea lisää asiaa täältä nollalinjan kirjoituksesta.


5. Jatkuva riitely

Joskus parisuhteessa on aikoja jolloin riidellään enemmän, mutta kuitenkin pääasiassa ollaan sovussa. Tällainen on normaalia ja aika yleistä parisuhteessa.

Jos riitely on kuitenkin teidän pääasiallinen tapa olla vuorovaikutuksessa , silloin viimeistään pitää miettiä voiko tälle riitelylle tehdä jotakin. Parisuhde voi muuttua hyväksi ja rakastavaksi, jos olette valmiita tekemään sen eteen töitä. Pariterapia auttaa kyllä, mutta vaatii yleensä aikaa ja teiltä töitä.


6. Ei yhteistä aikaa

Vaikeaa olla parisuhteessa, jos teillä ei ole oikeastaan lainkaan yhteistä aikaa. Mikä on sitten oikea määrä yhteistä aikaa ? Sitä ei voi oikeasti määritellä. On etäparisuhteita jotka toimivat loistavasti vaikka toisia tavataa fyysisesti harvoin. Tällöin muu yhteydenpito ylläpitää riitävästi suhdetta. Sitten on parisuhteita, jossa pariskunta viettää aikaa paljon saman katon alla silti olematta yhdessä.

Mikä on se yhteinen aika joka koetaan merkitykselliseksi ? Se, että katsotaan yhdessä telkkaria samassa huoneessa, ilman puhetta ja muuta kontaktia, ei ole parisuhdeaikaa. Jos taas katsotte yhdessä telkkaria siten, että olette lähekkäin, kosketatte toisianne ja samalla keskustelette teille merkityksellisistä asioista on se jo parisuhdeaikaa. Useasti telkkari tai muuta viihdykettä katsottaessa heitetään aivot ns narikkaan ja halutaan unohtaa kaikki, silloin unohtuu myös parisuhdeaika. Mikä on riittävä yhteinen aika juuri sinulle ?

7. Erilaiset arvot

Arvoristiriita on yksi sellaisia asioita, että siihen voi olla vaikea löytää ratkaisua. Arvoristiriita yleisimmin johtaa eroon. Yleensä ihmisillä on vaikeaa ja kestämätöntä elää pidempää aikaa tilanteessa jossa omat arvot ovat ristiriidassa toisen kanssa. Oletko miettinyt minkälaisia elämän arvoja on sinulla elämässäsi ? Minkälaiset arvot ovat kumppanillasi?

8. Erilaiset tavoitteet elämässä

Tavoitteet mitä haluaa tehdä, saavuttaa elämässään elävät elämän aikana. Ollessasi 20 vuotias on erilaiset tavoitteet elämälle kuin ollessasi 50 vuotias. Tavoitteista on tärkeää puhua aina myös parisuhteen näkökulmasta.

Mikäli omat tavoitteet muuttuvat on hyvä puhua niistä kumppanin kanssa, miten ne vaikuttavat parisuhteeseen ? Voiko toinen muuttaa omia tavoitteitaan jos tavoitteet ovat kovin erilaiset tai ristiriidassa keskenään ?Esimerkkinä toinen haluaa opiskella lisää ammatissaan ja se tarkoittaa taloudellista satsausta, jolloin toisen pitää laittaa omat koulutushaaveensa tauolle. Tämä on iso satsaus puolison uraa varten ja tietenkin upeaa, mikäli tämän voi toteuttaa molempia tyydyttävällä tavalla. Tällainen voi aiheuttaa myöhemmin katkeruutta, jos ei ole itse saanut uhrauksestaan mitään ns vastinetta.

9. Luottamuspula

Luottamus on yksi tärkeimmistä parisuhteen rakenteista. Luottamus joskus rapistuu tai katoaa kokonaan esimerkiksi toisen pettämisen johdosta. Luottamuksen voi rakentaa uudestaan, siihen useasti tarvitaan ulkopuolisen apua, jotta asiaa pääsen pohtimaan syvemmin ja löytää siihen johtaneet syyt. Kun luottamuspulaa johtaneet syvemmät syyt löytyvät voidaan tilanteeseen löytää pysyvä ja toimiva ratkaisu.

Sinua voi kiinnostaa lukea 8 hyvän parisuhteen rakennuspalikoista täältä

10. Sinusta tuntuu, että olet itsestään selvyys

Tällainen tunne saattaa tulla monessa parisuhteessa ja sen sinänsä ei tarkoita, että parisuhde olisi huono. Tämä asia on kuitenkin todella tärkeä puhua lävitse, missä tilanteissa tai asioissa tämä tunne sinussa alkaa elämään. Mikäli tämä tunne on sinulla lähes aina läsnä, voi olla tärkeää hakeutua ulkopuolisen avun piiriin. Tähän yleensä liittyy erilaiset vuorovaikutuskuvioit joita avaamalla ja muutamalla päästään hyviin tuloksiin.

11. Suostumus seksiin tai seksualisiin tekoihin puuttuu

Koet painostusta seksiin tai seksuaalisiin tekoihin. Antaudut seksiin vaikka se tuntuu sinusta epämielyttävältä ja et koe sitä hyväksi missään vaiheessa. Seksi on parisuhteessa ihanaa kun se on ihanaa. Joskus kuitenkin parisuhteessa on huonoa seksiä. Huonosta seksistä on hyvä keskustella ja puhua siitä mikä voisi tuntua hyvältä, mitä on valmis kokeilemaan ja missä menee ne omat rajat seksissä kokeilemisen kanssa.

Mikäli kokemus on, että sinua on painostettu seksiin koska kumppani aloittaa riitelyn tms jos et anna, tuottaa tällaiset kokemukset vähitellen epämiellyttävyyden tunteen seksiin liittyen. Jos et ole suostunut seksiin ja kumppanisi pakottaa sinut seksiin, se on raiskaus. Raiskauksella on aina negatiiviset vaikutukset uhrille sekä myös parisuhteelle.

Useasti näistä kokemuksista ei pysty puhumaan kumppanin kanssa, tärkeää on keskustella jonkun kanssa. Ystävät tai ammattihenkilöt voivat auttaa sinua tämän asian kanssa selviytymiseen. Älä jää kantamaan tätä asiaa yksinäsi ja muista uhri ei ole syyllinen raiskaukseen.


12. Riippuvuudet

Erilaiset riippuvuudet tuottavat parisuhteelle hankaluuksia. Oli riippuvuus sitten, peli- alkoholi-, seksi tai mikä tahansa muu riippuvuus. Yleensä ne tuottavat parisuhteeseen erilaisia ongelmia. Kun riippuvuus aiheuttaa ongelmia parisuhteessa olisi tärkeää hakea ulkopuolista apua. Apua kannattaa hakea henkilön jolla on riipuvuus sekä myös parisuhteelle. Henkilö jolla on riipuvuus löytää tavan toimia elämässään toisin. Kun henkilö on toipuva aiheuttaa sen erilaisia ongelmia yleensä parisuhteessa ja sen vuoksi on hyvä hakea apua myös parisuhteelle. Parisuhteen dynamiikka muuttuu ja monasti ei addiktilla puolisolla on paljon negatiivisia kokemuksia, jotka pitää päästä käsittelemään jotta parisuhde voi muuttua paremmaksi.


13. Ulkopuoliset suhteet

Ulkopuoliset suhteet ovat ongelma silloin kun on sovittu monogaamisesta parisuhteesta. Varsinaisen parisuhteen ulkopuoliset suhteet tuottavat petetyssä paljon negatiivisia tuntemuksia ja epäluottamusta. Myös syyt miksi pettäjä on hakenut parisuhteen ulkopuolista suhdetta on tärkeää selvittää, jotta parisuhde voi jatkua hyvänä. Monet parit kokevat parisuhteen ulkopuolisen suhteen selvittämisen pariterapiassa olleen parisuhteelle hyvin merkittävä ja muuttanut parisuhdetta paremmaksi. Mikäli pettämistä ei koskaan käydä syvällisesti lävitse jää se kaivamaan parisuhdetta ja tuottaa parisuhteeseen vääränlaisen dynamiikan, lopulta johtaa useasti eroon.

Nyt olet lukenut 13 merkkiä huonosta parisuhteesta. Mikäli joku näistä kolahti juuri sinulle, otathan yhteyttä niin jutellaan lisää asiasta. Voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen info@ vakauttaelamaan.fi tai voit varata suoraan itsellesi ensimmäisen ajan täältä, siten voimme kartoittaa tilanteesi tarkemmin.

Jos koit tällä blogikirjoituksen mielenkiintoiseksi jaa tämä ystävälle ja kysy hänen mielipidettään.

Kiinnostiko tämä blogikirjoitus sinua. Haluaisitko saada tiedon jatkossa uusista blogikirjoituksistani. Tilaa uutiskirje niin saat jatkossa tiedon uusista blogikirjoituksista sekä myös sisäpiirin vinkkejä parisuhteeseen. Allaolevalla painikkeella pääset tilamaan uutiskirjeen ja saat samalla lahjaksi lyhyen e-kirjan 10- tapaa parantaa parisuhdettasi.