Blogi

Kirjoituksia arjen, ihmissuhteiden ja seksuaalisuuden kysymyksistä 

Parisuhde on monille turvan, läheisyyden ja rakkauden kehto. Mutta entä, jos kumppanin kosketus ei tuo lämpöä tai iloa, vaan ahdistusta? Tämä tilanne voi herättää hämmennystä ja syyllisyyttä, sekä jättää molemmat osapuolet epävarmoiksi suhteensa tulevaisuudesta.

Parisuhdekriisit ovat normaaleja – mutta miten niistä selviää? Jokainen parisuhde kohtaa haasteita. Elämänmuutokset, arjen kiireet ja erimielisyydet voivat ajaa suhteen kriisiin.

Parisuhteen tulisi olla tila, jossa molemmat osapuolet tuntevat olonsa turvalliseksi, tuetuksi ja arvostetuksi. Kuitenkin joskus toinen osapuoli voi alkaa huomaamattaan tai tarkoituksellisesti eristää kumppaniaan muista ihmisistä ja elämänpiireistä.

Empatia on yksi parisuhteen kulmakivistä. Se tarkoittaa kykyä asettua toisen asemaan, ymmärtää hänen tunteitaan ja reagoida niihin myötätuntoisesti.

Parisuhteen hyvinvointi rakentuu vahvasti kommunikaatiolle. Avoin, rehellinen ja empaattinen vuorovaikutus vahvistaa yhteyttä kumppaniin ja ehkäisee turhia ristiriitoja. Mutta mitä tehdä, jos koet, että kommunikaatio suhteessasi kaipaa parannusta – ja kumppanisi ei ole valmis työskentelemään sen eteen juuri nyt?

Kun läheisyys muuttuu paineeksi. Parisuhde voi tuoda elämäämme rakkautta, turvallisuutta ja iloa, mutta toisinaan se voi myös tuntua ahdistavalta.

Vaikeat keskustelut ovat osa jokaista parisuhdetta. Ne voivat alkaa pienistä arkisista asioista, kuten rahasta, kotitöistä tai ajankäytöstä, mutta tunteet saattavat nopeasti ottaa vallan ja muuttaa keskustelun riidaksi.

Pariterapia ei ole vain parisuhteelle. Pariterapia mielletään usein kahden ihmisen väliseksi prosessiksi, mutta harvoin puhutaan siitä, miten suuri merkitys yksilöllä itsellään on koko terapian onnistumisessa.