Miten parantaa kommunikaatiota parisuhteessa ?

17.11.2024

Miksi hyvä kommunikaatio on avainasemassa hyvässä parisuhteessa?

Hyvä kommunikaatio on kaiken vuorovaikutuksen perusta. Mitä tapahtuu kun arvailet tai luulet tietäväsi mitä kumppanisi tarkoittaa ?

Luultavimmin siinä käy niin, että kumppani ei tule kuulluksi ja kummallekkin tapahtuu väärinymmärrys joka johtaa useasti ristiriitatilanteisiin. Jatkuvat ristiriitatilanteet ovat hankalia ja parisuhteessa kuormittavia.

Kun taas jos vuorovaikutus on toimivaa ja tasapuolista tulee molemmille kumppaneille tunne, että on tullut kuulluksi ja ymmärretyksi, joka luo myös yhteydentunnetta kumppaniin.

Tässä blogikirjoituksessa kirjoitan erilaisista haasteista parisuhteessa. Annan joitakin vinkkejä miten voitte parantaa näitä asioita keskenänne.



Yleisimmät viestintäesteet parisuhteessa


Yleisimmät hankaluudet parisuhteen vuorovaikutuksessa ovat

  • Väärinymmärrykset ja oletukset
  • Ajan puute ja kiireinen elämäntyyli
  • Emotionaalinen etäisyys ja tunneyhteyden puute
  • Pelko tai häpeä ilmaista tunteita

Väärinymmärrykset syntyvät yleisimmin tilanteissa, joissa ei oikein jakseta kuunnella mitä toinen sanoo. Puhuja ei kerro asiaansa riittävän selkeästi, jotta voisi tulla ymmärretyksi. Tällainen vuorovaikutus ruokkii väärinymmärryksiä.

Oletukset syntyvät useasti kuulijan päässä. Hän olettaa tietävänsä mitä toinen tarkoittaa sanoessaan jotakin. Esimerkki jonka olen kertonut toisessa blogkirjoituksessasi on jos pyydän kumppaniani tuomaan kaupasta hedelmiä, saanko niitä vihreitä omenoita joita oletan saavani vaiko niitä banaaneja joita kumppanini ajattelee minun haluavan. Tietenkin niitä banaaneja. Kun viestintä on riittävän selkeää tai kuulija kysyy tarkentavia kysymyksiä ei synny oletuksia eikä väärinymmärryksiä.

Ajan puute ja kiireinen elämäntyyli, tuottaa stressiä, väsymystä sekä ärtymystä, joka johtaa useasti ristiriitoihin. Kun taas otetaan pieni hetki ja puhalletaan, rauhoitutaan niin vuorovaikutuskin taas palaa takaisin siihen tilaa jossa on mahdollisuus ymmärtää toista ihan rauhassa.

Emotionaalinen etäisyys ja tunneyhteyden puute luo helposti piikittelevää ja kiusoittelevaa vuorovaikutusta. Tämä loukkaa puolin ja toisin, jolloin on aika selkeää, että siitä seuraa risrtiriitoja.

Tunteiden ilmaisemisen hankaluus johon liittyy pelkoa ja häpeää. Pelko liittyy useinmiten luottamuspulaa, pelkoon siitä, että ei oikein tiedä mitä seuraa jos jaan syvintä sisintä itsestäni toiselle.

Häpeä voi liittyä aikaisempiin kokemuksiin siihen, että on tullut nolatuksia jakaessaan omia syviä tunteitaan tai johonkin jaettavaan tunteeseen. Turvallinen parisuhde kestää erilaiset tunteet ja niistä puhuminen on parisuhteessa äärimmäisen tärkeää.

Oletko jo lukenut. Kuinka rakentaa luottamus uudestaan parisuhteessa ? 

Ajoituksen ja ympäristön merkitys keskusteluille

Jos teillä on käytössänne viikkopalaverit, suosittelen keskustelemaan asioista silloin. Toki jos on lapsiperhe ja silloin käsittelet koko perheen asioita ei ole hyvä käsitellä parisuhteeseen liittyviä ristiriitoja silloin. Joten parisuhteeseen liittyvien asioiden keskustelemiseen on hyvä varata oma aikansa. 

Miten valita oikea aika ?

Onko koskaan oikeasti oikeaa aikaa hankalien asioiden käsittelemiseen? Kyllä sellainen on olemassa. Tässä muutama vinkki miten valita sopivin aika.

  • sellaiseen aikaan jolloin olette virkeitä
  • teillä on mahdollisuus olla rauhassa
  • pystytte asettumaan rauhallisesti keskustelemaan asiasta, tunnetila riittävän rauhallinen

Paikka

  •  riittävän rauhallinen paikka, jossa voitte häiriintymättä keskustella rauhassa

Ajalla ja paikalla on merkitystä siihen, miten pystytte ns. asetumaan rauhallisesti keskustelemaan. Jos paikka on häiriöherkkä tai ajankohta on sellainen että on aikaa vähän niin keskittyminen katoaa ja silloin ette pysty keskittymään siihen asiaa jota teidän pitäisi käsitellä.

Konfliktien käsittely

Suosittelen puhumaan asioista jo aikaisessa vaiheessa. Useasti odotetaan kunnes ei enään pysty pitämään asioita sisällään. Kun asiasta puhutaan jo heti kun ensimmäisen kerran tapahtuu jotakin josta on hyvä puhua, ei siihen ole ladattu hirveää määrää tunnetta ja asian käsittely on paljon helpompaa.

Miten lisätä tunnetaitoja parisuhteessa ?

Tunnetaidoilla tarkoitetaan tapoja ilmaista omia tunteitaan selkeästi ja hyväksyttävällä tavalla. Jos siis sinua raivostuttaa joku asia, hyväksyttävä tapa olisi puhua asiasta rauhallisesti ei siten huudat raivoten asian kumppanille.

Tärkeää on oppia tunnistamaan omia tunteitaan ja sanottamaan niitä. Hyvä tapa sanoa asioita on minä-viestien kautta. Eli Minulla tulee tästä asiasta (mikä asia) kiukku, koska tuntuu siltä, että minusta ei välitetä tms.

Kun kerrot asian minä viestinä mitä tunteita asia herättää sinussa ja miksi niin yleisesti tällainen viesti otetaan myös helpommin vastaan. Ei aiheuta samanlaista reagtioita kuin esim. Sinä et välitä musta koska sinä et viitsi tehdä sitä asiaa x koska haluat vaan loukata minua. Huomaat varmaan ero mitä tuntemuksia erilainen viestintä saa aikaan sinussa?

Kun puhutaan enemmän tunteista ja mitä eri asiat herättävät sinussa ja kumppanissasi, ymmärrätte toisianne paremmin ja viestintä on myös selkeämpää ja samalla siinä ei ole syyttelyä.

Syytelyllä ei yleisesti saada mitään muuta kuin puolustureaktioita aikaiseksi. Ja siitä syntyy kierre joka aiheuttaa lisää ristiriitoja parisuhteessanne.

Miten saada aikaiseksi parempaa vuorovaikutusta parisuhteessa ?

Lisätkää keskustelua keskenänne. Otakkaa tavaksi vaikka iltapala tai aamupala tai mikä tahansa hetki päivästä joka teille on sopiva, jossa luonnollisesti olette yhdessä, puhukaa siinä kaikista asioista joita haluatte jakaa keskenänne.

Tärkeää on, että säännöllisesti keskustelette myös parisuhteestanne, tunteistanne toisianne kohtaan, miten teillä menee, voiko jotakin asiaa parantaa jne. Jos on asioita jotka risoo, niin puhukaa niistä rauhallisesti.

Joskus on hyvä varata niille ihan aikaa, esim. haluaisin puhua asiasta x sun kanssa enemmän, nyt meillä juuri ei ole aikaa tähän tarpeeksi, puhutaanko vaikka huomenna?

Varatkaa aikaa keskinäiselle keskusteluille ja yhteisille hetkille. Vaikka kaikki menisi vallan upeasti niin silloin vasta olisi tärkeää, että teillä on yhteisiä keskusteluhetkiä. Silloin voitte jakaa vaikka niita asioita, jotka ovat tuottaneet teille rakkauden täyteistä tunnetta toisistanne.

Joskus on hyvä pohtia asioita ensiksi itsekseen ja silloin voi olla hyvä idea kirjoittaa asioita ylös ja pohdiskella itsekseen niitä. Muistathan kuitenkin jakaa pohdintojasi jossakin vaiheessa.

Parisuhteessa voi joskus käydä niin, että on pohtinut asioita itsekseen ja unohtaa jakaa kumppanilleen, sitten toimii kuitenkin siten, että olisi jakanut asiat kumppanin kanssa ja tämä aiheuttaa ristiriitoja parisuhteessa.

Tunteiden tunnistaminen on tärkeää ja niistä puhuminen, niiden jakaminen äärimmäisen tärkeää parisuhteessa. Jos koet itse vaikeutta tunteiden tunnistamisessa on hyvä tutkailla tunnekorttien ja tunnepäiväkirjojen avulla omaa tunne-elämäänsä. Nämä voivat auttaa jäsentämään tunteita paremmin jolloin niistä puhuminen voi myös helpottua.

Yhteiset tavoitteet ja suunnitelmat

Mitkä on sinun yksilölliset tavoitteet elämässä ? Minkälaista elämää haluat viettää 5, 10, 20 v päästä ? Miten parisuhde ja kumppanin tavoitteet osuvat tähän ? Keskustelkaa omista tavoitteistanne, ne voivat olla epäselviä tai hyvinkin selkeitä. Joskuhan on niin, että sitä on hyvin selkeitä tavoitteita elämässä omassa mielessä, mutta sitten kun niistä keskustelee kumppanin kanssa ne voivat muuttua.

Mietikkää minkälaisia tavoitteita teillä on parisuhteelle ? Onko halua perustaa perhe? Saada lapsia, omia tai adoptio tms.? Mitkä on ne teidän ajatukset elämästänne tulevaisuudessa. Jos ne

Parisuhdekokoukset

Monesti suosittelen pariskunnille ja perheille erilaisilla kokoonpanoilla olevia "kokouksia". Nämä ovat olla tietenkin ihan vaan vaikka kahvittelua niin, että puhutaan parisuhteeseen liittyviä asioita.

Koska arki on nykyisellään monella kiireistä työn ja erilaisten harrastusten yms menojen vuoksi, saattaa olla joskus vaikeaa löytää sellaista aikaa jolloin puhuttaisiin kahden kesken.

Tämän johdosta on tärkeää ihan ottaa kalenterista aikaa. Valitkaa sellainen aika, joka on mahdollisimman rauhallinen hetki vuorokaudesta sekä viikosta. Silloin istutte alas ja keskitytte hetkeksi juuri teihin ja teidän parisuhteeseenne.

Riippuen nyt hieman tilanteesta, voitte laittaa asioita etukäteen ylös joita haluatte käsitellä, näin molemmilla on mahdollisuus aikaisemmin hieman miettiä asiaa.
Muistakaa, että olette rauhallisia ja tässä hetkessä maadottuneita, vaikka olisi joku hankalakin asia käsittelyssä.

Muistattehan, että kaikki muutos vaatii aikaa ja sitkeyttä, mikään muutos ei tapahdu hetkessä.

Nyt on teidän vuoro

Parisuhde toimii loistavana voimavarana, kun siinä on hyvä ja toimiva vuorovaikutus. Kun asioista pystytään puhumaan avoimesti ja molempien tunteita sekä tarpeita kunnioittavasti, voi parisuhde selviytyä kaikesta elämän tuottamista haasteista.

Kun olette tunnistaneet ongelman joka on teidän parisuhteessa, keskustelkaa asiasta keskenänne ja yrittäkää löytää asiaan molempia tyydyttävä ratkaisu. Jos ongelma on jatkunut pitkään voi olla vaikea tunnistaa ongelmaa ja löytää siihen ratkaisua. Tällöin on hyvä miettiä ulkopuolista apua.

Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika suoraan pariterapiaan alla olevan painikkeen kautta.